100 illóolajos ötlet – 4. rész

Aki elkezdi használni az esszenciális illóolajokat, hamar abban a helyzetben találja magát, hogy nem csak a diffúzorba cseppent, hanem takarításkor, tisztálkodáskor, apróbb sebesüléseknél is először valamelyik illóolajat veszi elő.
100 szuper ötletet hoztam a levendulaborsmenta és citrom illóolaj otthoni felhasználásáról.
1. rész a friss, tiszta otthon megteremtéséhez használható 25 ötlettel.
2. rész a tisztálkodás, testápolásra vonatkozó 25 ötlettel.
3. rész a családi elsősegély esetekhez 25 ötlettel.
Szemezgess és használd tudatosan az illóolajokat!

A citrom , a levendula és a borsmenta a három leggyakrabban vásárolt és használt olaj. Eltekintve attól, hogy a borsmenta közvetlenül kisgyermekeken ne használjon, mindhárom olaj rendkívül biztonságos és hatékony a lakosság többsége számára. Szóval kezdjük ott…

A vegyszermentes háztartás kialakítása egyáltalán nem a „lehetetlen” kategória. Odafigyeléssel, kreativitással gazdaságosabban meg tudod valósítani, ehhez hoztam 25 illóolajos ötletet. Több okból is érdemes magas minőségű illóolajat használni.

 • Az egyik ok, hogy a fertőtlenító, tisztító, zsíroldó hatáshoz fontos az illóolaj beltartalmi minősége is, hiszen az illóolaj molekulák „tudása” által érhető el a kívánt hatás. A Young Living illóolajok minőségét meghatározó elvárásokról itt írtam.
 • A másik ok, az ár/érték arány, mert az illóolajok esetében is igaz, hogy a magas minőségű illóolaj 1-2 csepjével is elérjük azt az intenzitást, amihez olcsóbb illóolaj használatával sokkal több csepp szükséges.
 • A harmadik ok, hogy nem organikus és magas minőségű illóolaj használatával akaratunk ellenére is könnyen előfordul, hogy mégis szintetikus anyagokat használunk. A magyar szabályozás furcsaságairól itt irtam.

25 egyszerű ötlet vegyszermentes háztartáshoz

 1. Adj citrom illóolajat szódabikarbóna, egy csepp mosogatószer és egy csipet ecet kombinációjához a felületek súrolásához.
 2. A citrom, a levendula és borsmenta illóolaj jól keveredik a teafa illóolajjal, így fertőtlenítő sprayt készíthetsz ezekből vagy használd a díffúzorodban, tisztítja a levegőt.
 3. Keverj össze folyékony szappant vízzel és citrommal egy pumpálható palackba és nyomd a WC belső pereme alá majd dörzsöld le!
 4. Ruhák öblítéséhez használj ecetet néhány csepp illóolajjal!
 5. Fürdőben, konyhában a vízköves felületek tisztításához készítsd el a következő keveréket: 0,5 l víz + 2 evőkanál citromsav + 10 csepp YL Citrom illóolaj.
 6. Padló tisztításához keverj össze 4 liter forró vizet ¼ csésze kasztíliaszappannal és összesen néhány csepp illóolaj-kombinációval – a citrom és a levendula remek választás.
 7. Ablakmosáshoz használj ecettel + borsmenta és citrom illóolajokkal dúsított vízet.
 8. A mosogatógép adagolójába tett egy csepp citrom illóolaj fertőtlenít és csillógóvá teszi az edélyeket, poharakat.
 9. Használj néhány csepp citromolajat egy rongyra cseppentve ezüst tárgyak polírozásához.
 10. Emeld minőségibb szintre a portörlést : cseppentsd kedvenc illóolajad a portörlőre.
 11. Frissítsd fel a régi fafelületeket olívaolajhoz kevert citrom illóolajas ronggyal áttörölve.
 12. Fújd be a mosogatót és más felületeket vírusellenes citrom és antibakteriális levendula illóolajjal hígított ecet vagy alkohol alapú spray-vel.
 13. Hűtőszekrény takarításhoz néhány csepp citrom és levendula illóolajhoz adj egy kevés ecetet, vizet és egy csipetnyi mosogatószert.
 14. Univerzális tisztítószert készíthetsz: levendula, citrom, borsmenta illóolajakat keverj mosogatószerrel, ecettel vagy alkohollal és vízzel.
 15. Zsíros szennyeződés takarításához: mosogatószerhez adj citrom illóolajat!
 16. A rozsdamentes acél felületeket citrom vagy borsmenta illóolajjal elkevert vízzel és szappannal könnyebben takarítod.
 17. Leégett serpenyő tisztításához adj egy csepp citromolajat egy kevés vízhez, és forrald fel! Így könnyebben fellazul az égett maradék.
 18. A bogarak, hangyák nem szeretik a borsmentát – szórd rájuk közvetlenül, vagy add szódabikarbónához és szórd a bogarak utvonala köré.
 19. Tisztítsd és fertőtlenítsd a vágódeszkád citrom és levendula illóolajjal.
 20. Ragacsos felület, gumi szennyeződés? Áztass be egy rongyot vízbe és adj hozzá egy kis szappant és citromolajat! Helyezd a ragacsos felületre, majd néhány perc múlva töröld le!
 21. Tegyél egy kis szódabikarbónához citrom, levendula és borsmenta illóolaj keveréket és tedd egy lyukakkal ellátott befőttesüvegbe! Állítd be a fürdőszobába és rendszeresen rázd meg, hogy érezd az illóolajak légfrissítő erejét!
 22. Zöldség és gyümölcs alapos lemosásához adj egy csepp citrom illóolajat egy tál vízbe és áztasd pár percre! Utána könnyen le tudod mosni a rajtuk lévő vegyszer maradványokat.
 23. Kézmosáshoz szappan mellé használj 1 csepp citrom és levendula illóolajat.
 24. A felvágott zöldséget, gyümölcsöt permetezd be hígított citrom illóolajjal, így kevésbé barnul meg.
 25. Mosogatószivacs frissen tartásához cseppents 1 csepp citrom illóolajat a szivacsra!

Kérdésed van az illóolajokról?
Keress elérhetőségeimen vagy itt írd meg kérdésed!
Tapasztalatommal, tudásommal segítek, hogy képes legyél tudatosan használni az illóolajokat.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Verified by MonsterInsights