Cistus

Cistus titok

A Cistus illóolajat a Földközi-tenger őshonos Cistus ladaniferus virágzó tetejéből és leveleiből desztillálják. A Cistus ladaniferus egy kicsi cserje, amely piros bimbókból fehér virágokat fejleszt ki. A „cistus” név a görög „kistos” szóból származik, ami „örökzöld cserje”. A „Ladanifer” a görög „ledon” szóból származik, a növény által előállított sötét gyantára vonatkozik.

A Cistus (Cistus ladanifer) illóolaj puha, mézszerű illatú rózsából származik. Úgy gondolják, hogy ez a növény a bibliai „Sharon rózsája”.

Hogyan gyűjtik?

A gyantát eredetileg évezredekkel ezelőtt fedezték fel és kezdték gyűjteni a pásztorok, akik észrevették ezt juhaik és kecskéik bundájában. Az ókori egyiptomiak füstölőkben és parfümökben használták a gyantát, gyakran királyi és lelki szertartásokon. A gyűjtés kétféle módon történt. Főleg Krétán és Cipruson kecskéket hajtottak ki legelni a növények közé, a gyanta ráragadt a szakállukra, amelyet később levágtak.

A másik, ma is használt módszer szerint egy speciális eszközt, amely hosszú, keskeny bőrcsíkokból áll, végighúznak a növényeken a nap legmelegebb időszakában, amikor a gyanta a legnyúlósabb, legragadósabb állapotban van. A bőrcsíkokra ráragadt anyagot lekaparják és különböző alakúra formázzák.
Kréta északi részén még napjainkban is így gyűjtik a borostyánszerű, balzsamszerű, száraz-fás illatú anyagot, amit ma a parfümipar nyersanyagaként is használnak.

Jellegzetes hatóanyagai

A-pinén, Limonene, Camphene, Y-terpinene, P- cimén,Transz-inokarveol, Viridiflorol, Bornyl-acetát

Klinikai vizsgálatok

A Gyógyszerészek szakmai folyóirata 2009. novemberi számban (32. oldal) a H1N1 járvány kapcsán részletesen ír a cistus növény hatásaival kapcsolatos kutatási eredményekről.
Farmakológiai vizsgálatok alapján a különböző Cistus fajok kivonatainak antioxidáns, gyulladásgátló, fekélyellenes, antiproliferatív, citotoxikus, antibakteriális, antifungális és vérnyomáscsökkentő, valamint simaizom görcsoldó hatásáról számoltak be a kutatók.

Ha számodra is fontosak a tényszerű kutatási eredmények, itt elolvashatod a Gyógyszerészet folyóirat cikkét!

Magyar felfedezés amiről fontos tudni!

Kattints a képre a teljes cikk elolvasásához!

Abban tudlak segíteni, hogy megtanítom, miként használd az esszenciális illóolajokat mindennapi rutinjaid során. 
Ha szeretnél többet megtudni a Cistus vagy más illóolajokról vagy ha fontos számodra a magas minőségű illóolajok használata, kérlek lépj velem kapcsolatba!

1 Hozzászólás

  1. […] Cistus (Balzsamos szuhar) – A Földközi-tenger őshonos cserje. Erősíti az intuitív képességeinket ezzel segít előhozni az örök igazságokat. Segít a földi energiák helyett a spirituális energiákra hangolódni. […]

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Verified by MonsterInsights