Aromaterápia vs. aromakológia: mi a különbség?

A parfümgyártók körében egyre jobban elterjed a „funkcionális illat”, vagyis az aromák, amelyekről a tudomány kimutatta, hogy érzelmi, emlékező- vagy hangulati kapcsolatuk van.
Az aromakológia és az aromaterápia meglehetősen hasonlónak tűnhet, mégis nagyon különböző.
Bár könnyen összetéveszthető a kettő, van néhány egyértelmű különbség:

Az aromaterápia csak természetes illatanyagokat használ, mesterségeseket nem.
Az aromakológia mindkettő használatát támogatja.

Míg az aromakológia azt vizsgálja, hogy az illatok miért és hogyan váltanak ki pszichológiai választ az emberben, addig az aromaterápia azt, hogy milyen illatok váltanak ki konkrét fiziológiai választ. Az aromakológiát gyakran használják kereskedelmi célokra, például boltokban, hogy költésre ösztönözzék a vásárlókat.

Az illóolaj-wellness küldetése az aromaterápia hétköznapi, otthoni használatának népszerűsítése.

Azonban jó ismerni, tudni az aromakológia területén végzett kutatásokról, felismerésekről, mert ezáltal egyre jobban megértjük illóolajok emberi pszichológiára és viselkedésre gyakorolt hatásait is.

A világ többi része most kezd felzárkózni ahhoz, amit a YoungLiving csaknem 30 éve ismer, de az illóolaj ipar területén továbbra is a Young Living minőségi standard a meghatározó.

A cég termék partnerei számára etalon a valódi illóolajok használata.
Korábbi cikkünkből megismerheted az illóolajok minőségi kategóriáit.

Íme 10 fontos dolog, amit tudnod kell, mielőtt illóolajokat használsz.

  • Nem minden illóolaj egyforma. Az illóolaj-ipar nem szabályozott, ezért a vállalatok az üvegcséket a tisztaságra vonatkozó jelzéssel látják el, még akkor is, ha szintetikus anyagokat, adalékanyagokat vagy illatanyagokat tartalmaznak. Hatalmas különbségek vannak az illóolajok között!
  • Az illóolajokhoz a szervezetet fokozatosan kell hozzászoktatni. A terápiás illóolajok oly annyira “erősek”, hogy 1-2 csepp is elég belőlük.
  • A kevesebb több! Egy csepp bőven elég, 2 csepp nem teszi kétszer erősebbé!
  • Csak azért, mert természetesek, nem jelenti azt, hogy minden körülmények között biztonságosak. Egyes illóolajok kölcsönhatásba léphetnek az előírt gyógyszerekkel is.
  • Alkalmazd az illóolajokat helyileg ott, ahol helyi támogatást keresel. Amikor érzelmi támogatásra használod, akkor illatolással, agyunk érzelmi részénhez eljuttatva érheted el a legjobb és leggyorsabb hatást.
  • A fejfájás vagy a bőrirritáció NEM jelenti azt, hogy rossz az illóolaj. Bár a mellékhatások ritkák, mégis lehetségesek. Előfordulhat allergiás reakció egy illóolajra, ezért előbb kis mennyiségben a bőrödön teszteld!
  • Összetett kémiai összetevőiknek köszönhetően az illóolajok szerepet játszhatnak a kellemetlen érzelmek átalakításában és a stressz csökkentésében. Egy illat megváltoztathatja a hangulatod.
  • Egyes illóolajok fényérzékenyek, ezért ügyelj arra, amikor ezeket az olajokat nyáron a bőrre kened vagy szoláriumba jársz!
  • Az illóolajok hidrofóbok tulajdonságúak, vagyis nem keverednek vízzel. Használj megfelelő emulgeálószert vagy oldódást elősegítő szert, amikor vízhez kevered. Ezért is, ha netán a szemedbe menne, ne vízzel, hanem például olajos vattával töröld át.
  • Az illóolajok nem mindenkinél működnek egyformán! Az szervezet reakciója egyes illóolajokra szubjektívek és egyénként változik. Előfordulhat, hogy ami nekem bevált az alváshoz, neked nem fog segíteni! Az emlékezetünk illat-asszociációi, szaglási preferenciáink, észleléseink is különbözőek.

Ne egyedül indulj el az aromaterápiával!
Ha igazán tudatosan szeretnéd használni, legyen segítséged!

Kérdésed van az illóolajokról?
Keress elérhetőségeimen és  tedd fel kérdésedet!

Tapasztalatommal, tudásommal abban tudlak segíteni, hogyan használd az illóolajokat .
rita@illoolaj-wellness.hu

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Verified by MonsterInsights