Különbség a levendula és lavandin között. Miért értékesebb a levendula?

Mi a különbség a levendula és lavandin között?

Biztos sokan használtok levendula illatú szappant, kozmetikumot, illatosítót, molylepke riasztót. De vajon tudjátok mi a lavandin?
A magyarországi YL Nap különleges vendége volt Nicolas Landel a francia Simiane-la-Rotonde levendula farm vezetője. Nicolas tudása és elkötelezettsége alapján nevezhetnénk “Levendula Nagykövet” -nek. A Provance-i levendula földek között nőtt fel, szinte mindent tud a levendula termesztésről, az illóolaj előállításáról. Előadását áthatotta a mély elköteleződés, alázat és tudás.
Nicolas előadásának első része a Seed To Seel technológiáról szólt, ami mindennapi követelmény az összes Young Living farmon. Ezután “Levendula Nagykövet” -hez méltó alázattal, elköteleződéssel beszélt a különböző levendula fajtákról és termesztési módokról, a kozmetikai iparnak illetve a minőségi illóolaj felhasználóknak szánt levendulák közötti különbségről.
Aki Young Living levendula olajat illatol, azonnal érzi a különbséget az általa addig ismert levendula illatától és hatásától. Mi lehet az oka, hogy Young Living illóolajok illatban, illóolaj tartalomban különlegesen magas minőségűek? Nicolas előadásából megkaptuk a választ.

Nicolas Landel a levendula és lavandin közötti különbségről (magyar feliratot be tudod kapcsolni)

Populációs termesztés vagy klónozás?

Ahhoz, hogy megértsük a különbséget a levendula és lavandin között, először is tudni kell, mi a különbség a populációs termesztési mód és a klónozással szaporított és termesztett levendulák között.
Míg a populációs termesztéssel magról, genetikai szempontból heterogén levendula kultúrát hoznak létre.
Klónozáskor a kiválogatott, legjobb minőségű levendulákból egyszerre virágzó, egyfoma méretű, egyforma színű, egyforma illóolaj összetevőket tartalmazó, magas illóolaj tartalmú homogén génállományú ültetvényeket telepítenek. A kozmetikumokban, áruházak pocain elérhető „levendulás’ termékekben felhasznált levendula klón termesztési móddal művelt ültetvényekről származik.
Populációs termesztéskor a természetes élöhelyükön is jól megélő, eltérő tulajdonságú és mintegy 6x kevesebb illóolajat tartalmazó növények alkotják az ültetvényt. Minden Young Living levendula farm populációs. A föld teljes populációs termesztésének 80%-át a Young Living adja!

Fenntarthatóság

A klón növények sterilek, tehát szaporításukhoz újra és újra klónokat kell előállítani. A híres francia levendula földeken 40 éve ugyan azokkat a klónokat termesztik. A klónozott növények kevésbé ellenállók a szárazságnak, betegségeknek, számukra nem ideális időjárásnak.  Ezért amikor ezeket a levendula földeket bármilyen „stressz” éri (betegség, kevés öntözés/csapadék, kártevők) az egész ültetvény egyszerre megy tönkre.
Populációs termesztéskor a növények megtartják azokat a tulajdonságaikat, melyek stabilitásukat, túlélésüket biztosítják. Az új ültetvényeket megfelelő időben és megfelelő körülmények közé telepítik. Mindig a növényhez választanak farmot és nem fordítva. Soha nem öntözésre rendezkednek be, hanem – ha kell akár esőtáncot járva (hihi) – a helyi csapadék biztosítja a növények megfelelő növekedését és a termesztés fenntartható módját.

Hozd a legjobb tudásod!

A klón növények mindegyike egyforma génállománnyal, egyforma illóolaj molekulákkal rendelkezik.
A populációs termesztésekor minden egyed a legjobb génjeit, illóolaj molekuláit adja tovább az új egyednek.

Találós kérdés : Mi történik, ha egy matematika feladatot 100 klónozott embernek kell megoldani? A klónozott emberek egyforma tulajdonsággal rendelkeznek, mindegyik csak összeadni képes, egyikük sem tud kivonni, szorozni, osztani. Képesek megoldani? Ugye, hogy nem….
Ha ugyan ezt a feladatot egy 100 fős populációs közösségnek adják fel, ahol mindenki a legjobb tudását teszi bele a megoldásba, képesek lesznek megoldani? Igen, mert minden képességük meglesz hozzá.

Illóolaj minősége

Az illóolaj minősége függ egyrészt a termesztett levendula fajtájától, a benne található illóolaj minőségétől, másrészt a desztillálás módjától.
A klón termesztésú levendula farmon minden levendula egyformára nő, egyforma színű, egyforma illóolaj molekulákat tartalmaz, egyforma az illóolaj hozama.
A populációs termesztésű levendula farmokon minden szüret más: időben, minőségben és mennyiségben is. A populációs levendula illóolaja mintegy kétszer annyi féle hatóanyagot tartalmaz és magasabb minőségben, összetételben, mint a klón levendula.
A kozmetikai ipar számára készülő levendula illóolaj desztillálására fél órát fordítanak, mert ennyi idő alatt kinyerhető az illóolaj mennyiség 80 %-a.
Young Living farmon 1 órát tart a levendula desztillálása. Az első fél órában, csak a könnyű illóolaj molekulák nyerhetők ki. A második félórában a mennyiség már jóval kevesebb, de ilyenkor nyerik ki a levendula illóolaj nehéz molekuláit, ami a valóban magas minőség feltétele.
A Young Living minden illóolajra felálította saját minőségi standardját. Ez egy tól-ig határ. A különböző adottságú provance-i Young Living farmokon szüretelt levendulákat külön desztillállják és a gázkromatográfos hatóanyag mérések alapján döntenek a desztillált illóolajok megfelelő keveréséről, hogy mindig a legmagasabb hatóanyag tartalmú illóolaj kerüljön a kis palackokba.
Olvasd el Nicolas előadásának első részét is a teljes Seed To Seel technológiáról!

Levendula vagy lavandin?

Lavandula angustifolia (Levendula)

A virágjának, levelének, olajának tiszta, üde illata finom, fűszeresen édeskés, harmonikus aromájú. A levendula értékét (karakterét) adó észtertartalma a fajok közül a legmagasabb. A gyógyszerkönyvi követelményeknek csak e faj virágdrogja és olaja felel meg.
A legfagytűrőbb faj, a hidegebb teleket is jól viseli. A szárazságot jól tűri. Populációs termesztéssel termeszthető, tehát minden egyed a legjobb génjeit, illóolaj molekuláit adja tovább az új egyednek, melyek megtartják azokat a tulajdonságaikat, melyek stabilitásukat, túlélésüket biztosítják.

Lavandula hybrida (Lavandin)

A lavandin egy hibrid fajta, amit a Lavandula angustifolia (keskenylevelű) és a Lavandula latifolia (széleslevelű) keresztezésével jön létre. Magyar neve gyakrabban „angol”, néha „holland” levendula. 
Magot nem hoz, steril növény, csak vegetatív módokon szaporítható, nem lesz belőle populáció.  Illóolaj-tartalma nagyon különbözik a Lavandula angustifolia olajától. Illata kissé fanyarkás, szerényebb aromájú, kámforos illatú. Bár mintegy 50 %-kal magasabb a hozama, azonban észtertartalma jelentősen alacsonyabb (kb. harmada), ezért kisebb értékű. A növény talaj- és vízigényes, szárazságra, erősebb fagyokra érzékeny. Kedvezőtlen körülmények között károsodhat. Hidegebb teleken visszafagyhat, kifagyhat. Az enyhe telű, jobb talajú és vízellátottságú vidékeken termeszthető eredményesen.

A lavandin nem levendula illóolaj

A levendula illóolaja alacsony kámfor és magas linalol és linalyl tartalmú.
A lavandin illóolaja magasabb kámfor tartalmú, ez okozza kissé kámforos illatát. A levendula nyugtató hatását sokan szeretnék élvezni, ezért csalódás lehet helyette a kámforos (élénkít hatású) lavandin-t használni.

A lavandin illóolajat a kozmetikai ipar számára desztillálják, ahol minőség helyett a mennyiség és gazdaságosság a fő szempont. Ezért az értékes, nehéz illóolaj molekulák desztillálását sokszor elhagyják, ezeket nem tartalmazza a lavandin illóolaj.

Miért válaszd a Young Living levendula illóolaját?

  • Mert populációs Lavandula angustifolia termesztésből származik.
  • A gyógyszerkönyvi követelményeknek csak e faj virágdrogja és olaja felel meg.
  • Mert a desztillálás teljes értékű. Az extra költségek ellenére a különösen értékes illóolaj molekulákat is kenyerik a növényből.
  • Próbáld ki és megkapod a kérdésre a választ!

Csatlakozz Te is a Young Living közösséghez, vegyél részt előadásainkon, kezdd el tudatosan használni az esszenciális illóolajokat!
Ide kattintva ingyenesen, rendelési kötelezettség nélkül tudsz regisztrálni. Segítek a regisztrációban, elmondom, hogyan juthatsz minden hónapban ajándék termékekhez, visszatérítéshez. Keress bátran!


Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Verified by MonsterInsights