Young Living Bergamott illóolaj

Bergamott a „lélek vígasztaló” illóolaj

A bergamott illóolaj jótékony hatásai messze túlmutatnak felemelő illatán.
Ha szereted a fekete teát, akkor talán tudod, hogy bergamott illóolajat használnak az Earl Grey és más fekete teák, valamint többféle cukorka és lekvár “illatosítására”.
A bergamott illóolajat a parfümipar is felhasználja. A nők mintegy fele és a férfiak jó egyharmada használ olyan parfümöt, amelyben bergamott található.
A XVII. századi Németországban kifejlesztett eredeti Eau de Cologne egyik alkotóeleme is a bergamott illóolaj. Illata képes “elnyelni” a cigarettafüstöt és az egyéb szagokat.
A bergamott illóolaj jótékony hatásai azonban messze túlmutatnak sötét napokban is lélekvigasztaló, vidámságot hozó illatán.

A bergamott a citrusfélék olajcsaládjába tartozik

A bergamott története és kémiai összetevői

A bergamott a citrusfélék családjába tartozik . A Citrus bergamia Risso fa növényeiből származó növény eredete rejtély. Sok más citrusnövényhez hasonlóan a bergamott is nagy valószínűséggel hibrid, azaz két növény keresztezése. A botanikusok között azonban nincs egyetértés abban, hogy melyik két növény volt a szülője.  A bergamott nem tévesztendő össze a bergamott mentával, amely egy teljesen más illóolaj és a menta növények családjából származik.
A bergamott fa illatos gyümölcsét használják ételek „illatosítására” is (pl. Earl Grey teák, cukorkák, lekvárok)
Egyedülálló fűszeres és fanyar citrusos illatával a bergamott az illóolaj használók egyik kedvence!

A bergamott név valószínűleg a spanyolországi Berga régióból származik. A Bergamia Risso fákat ott termesztették majd Olaszország déli partjára szállították, ahol a legtöbb ma elérhető bergamott olajat ma is termesztik, azonban a Földközi-tenger más területein is megterem.

A bergamott olajat a héjból hidegen sajtolva, vákum desztillációval nyerik.  Fő összetevői a következők:

  • limonén
  • linalil-acetát
  • linalool
  • β-pinén
  • γ-terpinén
  • bergapten
  • bergamottin

A Young Living Bergamot illóólaj származása

A Young Living Bergamot esszenciális illóolaja Dél-Olaszország nyugati partján Reggio di Calabriában található Bella Vista Farm-ról származik, ahol az éghajlat ideális a bergamott virágzásához és éréséhez. A Bella Vista Farm a legjobb eljárásokat alkalmazza a bergamott minőségének és tisztaságának biztosítására. A farm elkötlezetett az átláthatóság, elszámoltathatóság, a megkülönböztetés mentesség és a környezet tisztelete azaz a fenntartható gazdálkodás iránt. Ezzel is támogatja a méltányos kereskedelem alapelvenek betartását, ami teljes mértékben összhangban van a Young Living Seed to Seal® minőségi elkötelezettségével.

A bergamott esszenciális illóolaj hatásai

Érzelmeink

A bergamott illóolaj jó választás rossz hangulat, szomorúság ellen: ellazítja a stressznek, fizikai és pszichikai terhelésnek kitett szervezetet, enyhíti a fáradtságot, a haragot és összességében nyugtatja feszült hangulatunkat. Egy kis tavaszi fáradtság a bergamottnak nem jelenthet kihívást.
Hangulat javító, szorongás és stresszoldó, feszültség és ingerlékenység enyhítő hatását több szakirodalmi hivatkozás is megerősíti.
Tanulmány készült olyan megfigyelésről, hogy a bergamott illóolaj belélegzése javítja a pozitív érzéseket, a betegek hangulatát egy mentális egészségügyi központ várótermében.
A koreai Keimyung Egyetem doktorandusza tanulmányban arról ír, hogy bergamott-, levendula- és tömjén illóolajat kevertek össze és masszázsolajként használták fel egy hospice intézményben. Az aroma-kézmasszázs pozitív hatással volt a betegeknél csökkent a fájdalom, a szorongás és a depresszió .

Testünk

Számos tanulmány során vizsgálták bergamott illóolaj hatásait, ezekből gyűjtöttem össze néhány angol nyelvű publikációt. (Magyarra fordításhoz egyszerűen kattints az egér jobb gombbal és válaszd a Fordítás magyar nyelvre lehetőséget).

Néhány felhasználási javaslat

Dobd fel napi bőrápoló rutinodat!
A Bergamott tisztító tulajdonságai miatt megtalálható samponokban, szappanokban, tisztítószerekben, bőrápoló készítményekben! Adj egy csepp Young Living Bergamot illóolajat éjszakai krémedhez, tonikodhoz. Serkent ia kollagén termelést, bőröd simább megjelenésű, rugalmasabb lesz. Csökkenti a bőr zsirosságát. Mivel fényérzékenyítő hatású, ezért érdemes az éjszakai rutin részeként használni.

Illatold tenyérből vagy porlasztva!
A bergamott fanyar citrusos illatáról ismert, ami miatt a parfümök kedvelt összetevője de sokkal több, mint egy kellemes illatú illóolaj, mert pozitív és felemelő környezetet teremt. Ezért nyugtalanító, szorongásos időszakban illatold közvetelenül is! Akár egy csepp Young Living Bergamot illóolajat tenyeredben szétdörzsölve akár porlasztva. A porlasztás előnyeiről itt olvashatsz.

Adj lendületet napjaidnak – használd a könyhában is!
Ahogy a többi citrus illóolajat, a bergamott illóolajat is használhatod étrendedben! Friss íze a citrom és a narancs kombinációjára emlékeztet. Saját készítésű pékáruknak, süteményeknek fanyar ízt ad, de készíthetsz öntetet természetes agavé kivonathoz adott pár csepp bergamott illólajból.

Hajápolási rutinodban is ott a helye!
A bergamott olaja hatékonyan serkenti a hajnövekedést. Vegyítsd valamilyen vivőolajjal, és masszírozd a keveréket a fejbőrbe hetente 2-3 alkalommal, hogy erősebb, dúsabb legyen a hajad!

Kérdésed van az illóolajokról?
Keress elérhetőségeimen vagy tedd fel kérdésedet!

Tapasztalatommal, tudásommal abban tudlak segíteni, hogyan használd tudatosan az illóolajokat.

Terápiás minőségű illóolajat szeretnél vásárolni? Légy tagja a Young Living közösségnek és vásárolj kedvezményekkel!

REGISZTRÁCIÓS LINK

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Verified by MonsterInsights