A bőség zavarában nehéz a döntés – segítek eligazodni

Akkor leszel képes megfelelően dönteni, hogy milyen árú és minőségű illóolajat válassz, ha ismered működésüket, és azt is, hogy használatuk miként hat testedre, szervezetre.
Emellett különösen fontos hogy tisztában legyél az illóolaj minőségi kategóriákkal, a címkén feltüntetett minőségre vonatkozó feliiratok jelentésével.

Szaglásunk működése

A szaglás a legősibb érzékszervünk és közvetlen összeköttetésben áll agyunkkal, érzelmi központunkkal (limbikus rendszer), a tüdőn keresztül sejtjeinkkel. Ezért is nagyon fontos, hogy mindig valódi, tiszta, természetes illóolajokat használjunk.
A valódi, tiszta illóolajok mintegy 200-250 féle természetes hatóanyagot tartalmaznak, melyek komplexitásuk által kiegyensúlyozó hatást fejtenek ki.

Hogyan hatnak az illóolajok - szagló szerv, agy limbikus rendszere, bőrön keresztül véráramba

Illóolaj minőségi kategóriák

Cole Woolley, PhD illóolaj szakértő, 40 éve az illóolajok tudományos hátterét kutatja.

Magyar felirattal is nézhető pár perces videójában egyszerűen mutatja be az illóolajok minőségi besorolását.

 1. Valódi
  100% tiszta, organikus
 2. Manipulált
  természetes + természetes keveréke
 3. Parfüm
  szintetikus + természetes
 4. Szintetikus
  100% szintetikus

Egyszerű minőség teszt

A képen két üveg Blue Tansy illóolajat hasonlítunk össze. A bal oldali átlagos, bolti, a jobb oldali a Young Living illóolaja.
A bal oldali üveg nyilvánvalóan sokkal világosabb színű, de látod a külső gyűrűt?
A gyűrű az illóolajhoz hozzáadott kémiai töltőanyagokból áll. A töltőanyagokat azonban nem tüntették fel az összetevők között, mert nem kötelező. Sőt! A „szabályozók” így is engedik 100%-os tisztaságú bio-olajként forgalmazni!
A jobb oldali illóolaj annyira tömény, hogy a fedélen keresztül „vérzett”. Mélykék, homogén foltot hagyott, mert tiszta, vegyszerektől mentes.

Arra bíztatlak, ne vásárolj olcsó illóolajat a multik polcairól, mert nem tudhatod, hogy mit is kapsz valójában a pénzedért. Nem tudod, hogy használatakor milyen anyagot lélegzel be vagy használsz a bőrödre, ami pillanatok alatt az agyba, tüdőbe majd a véráramba és a sejtjeidbe kerül.

Legyél tudatos illóolaj vásárló!

Ma az illóolaj piacon nincsen hivatalos minősítő szervezet. (Magyarországon 2008-ig a Gyógynövénykutató Intézet ellenőrizte.) Jelenleg az illóolajok (gyógyhatásuk ellenére) kozmetikai terméknek számítanak, így azt a gyártók maguk vizsgáltatják be (megteszik?). Gyógyszerkönyv által rögzített illóolajok hatóanyag tartalmára vonatkozó értékeket azonban betartani nem kötelező.

Az európai szabályozás szerint a “100 % tisztaságú illóolajok” 49 %-ig felhígíthatók (akár laborokban előállított szintetikus “természetazonos” vegyületekkel). Mivel a termékcímkén nem kötelező feltüntetni az 1 %-nál kisebb mennyiségben szereplő összetevőket, a vásárló tudta nélkül tartalmazhatnak szintetikus anyagokat.

 • Oldószer maradványokat, ha az illóolajat a természetes desztilláció helyett vegyszerekkel nyerték ki a növényből,
 • Növényvédő szereket, melyektől csak a vadon gyűjtött növényekből származó, vagy az organikusan, Seed To Seal technológiával termesztett illóolajok mentesek.

Az illóolaj címkéjén azt sem kötelező tudatni a vásárlóval, hogy – még ha nem szintetikus olaj is, amit megvesz – a növény hányadik lepárlásából, illetve mely részéből származik. Ez az információ különösen fontos lenne ahhoz, hogy a vevő megtudja, van-e egyáltalán bármiféle hatóanyag tartalma a megvásárolni kívánt illóolajnak.

Ahol minden illóolaj 100% tiszta, organikus minőség

 Jelenleg nincs terápiás szabályozás az illóolajokra. A parfüm- és aromaipar, az illóolajok legnagyobb vásárlója, az AFNOR irányelveket alkalmazza, amely csak minimális százalékos koncentrációt határoz meg és az illóolajok akár több száz összetevőjéből csak 3-10 vegyületéhez, így a legtöbb terápiás vegyület teljesen hiányozhat, miközben az illóolaj továbbra is megfelel az AFNOR szabványoknak. 

Ezért a terápiás minőségű illóolajokra vonatkozóan. D. Gary Young , a Young Living cég alapítója kidolgozta az AFNOR szabványnál jóval magasabb minőségi elvárásokat a Young Living Seed To Seal szabványát.

A Young Living Seed To Seal minőség nem marketing hanem napi követelmény és biztosítja, hogy minden üveg Young Living illóolaj 100% tiszta, organikus minőség.

Legyél Te is tagja a Young Living közösségnek, és rendelj 24%-os kedvezménnyel!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Verified by MonsterInsights