Cirkadiam ritmus támogatása illóolajokkal

Biológiai óránk és az illóolajok – éjszaka

A szervezet belső órájának, cirkadián ritmusának nevezzük azokat a biológiai folyamatokat, melyek szabályos napszaki ritmus szerint ismétlődnek. Ezek a folyamatok általában egy nap köré rendeződnek, minden egyes nap újra kezdődnek és feladatuk életminőségünk javítása. Ha figyelünk rá, szervezetünk biológiai órája tompítja az elvárásoknak megfelelni próbáló és a belénk programozott életmód közötti feszültséget és megteremti a homeosztázist, biológiai stabilitásunkat, belső egyensúlyunkat.

Belső óránk beépített “szerkezetként” előre felméri a mindennapi változásokat és testünket a maximális hatékonyság működésre állítja be. Szabályozza hangulatunkat, érzelmünket, szerveinket, vérnyomásunkat, testhőmérsékletünket és kognitív képességünket.

Ismerd meg milyen hatással van rád tested belső órája és hogyan tudod minden időben és helyzetben a legtöbbet kihozni magadból amikor az illóolajokat beépíted napi rutinodba is.

21-00 óra között

Készülj az alvásra! Közeledik a lefekvés ideje, a tobozmirigy melatonint termel, ami segít elbóbiskolni. A test belső hőmérséklete csökkenni kezd és a test belső órája azt jelzi, ideje a kanapét a paplanos ágyra cserélni. Ha „pacsirta” típusú vagy akkor előbb, ha „bagoly” típusú vagy akkor később történik ez veled.
Az elalvást és az éjszakát a narancs, cédrusfa, római kamilla illóolajokkal támogasd, lefekvéskor illatold vagy masszirozd a talpadba.

00-03 óra között

Ez az igazi alvásidő! A szervezetünk hormonális változásai ilyenkor megkívánják, hogy aludjunk. A meletonin – alvás hormon – termelődés tetőpontja. Agyunk kimossa az egész napi kemény gondolkodás és stressz által termelt méreganyagokat és a belek működése is leáll éjszakára. Amennyiben még ébren lennél, légy óvatos, ilyenkor a leggyakoribbak az éjszakai műszakokban a munkahelyi balesetek.
Ha úgy érzed, ebben az időszakban nem megfelelő minőségű az alvásod, akkor lefekvés előtt a cédrus illóolajat masszírozz a talpadba, segíti a melatonin termelést

03-06 óra között

Lassan a test elkezd felébredni és felkészülni arra, hogy felkeljél. A melatonin szint még mindig magas, de egyre csökken, ahogy közeledik a hajnal. A testünk belső hőmérséklete most jóval alacsonyabb mint a nap bármely más időszakában, mivel ilyenkor az energiánkat másra fordítjuk, például a bőrünk helyreállítására.
Ha megfelelő mennyiségű és minőségű volt alvásod, akkor kipihenten, energikusan ébredsz fel. Ha fáradtnak, fásultnak érzed magad, akkor következő nap ne feledd el esti rutinodba beépíteni az illóolajokat!


Következő részekben arról írok majd, hogyan támogasd a délelőtti és délutáni órákat esszenciális illóolajokkal, hogy kiegyensúlyozott és sikeres legyen a napod.

Szeretnéd jobban megismerni az illoolajokat és a bennük rejlő lehetőségeket? Várom kérdéseidet!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Verified by MonsterInsights